Kaasaegne toitlustusvalgustus
Toitlustamise valgustusRestoranis saavad hea toit ja kaasaegne gastronoomiline disain kokku, et luua õnnestunud õhtu. Professionaalne valguskontseptsioon loob atmosfääri, mis kutsub teid veetma ja tagasi tulema. Restorani valgustuses kasutatakse keerukat kombinatsiooni otsest ja kaudset valgustust.
Rakendusvaldkonnad
Restorani külaliste piirkonnas kasutatakse värelusvaba, meeldivat valgust, et luua privaatsust avalikus ruumis. Valitud valguse värvid ja intensiivsused loovad ka täiusliku stseeni roogade jaoks. Lumories.ee Professional soovitab värviedastuse väärtust vähemalt Ra 90 ja valgustustihedust umbes 200 luksi. Lisaks sellele on restorani valgustus - kui see on timmitav - optimaalselt ette valmistatud muutuvateks stsenaariumideks, näiteks pidudeks.
Atraktiivne välisvalgustus on restorani valgustuskontseptsiooni lahutamatu osa, sest see on esimene asi, mida külaline märkab. Reeglina otsustavad külalised ka oma välismulje põhjal, kas restoran on külastamist väärt. Muuhulgas pakuvad teevalgustid ka suuremat turvalisust külalistele ja personalile.
Köögi valgustid puutuvad kokku suure hulga kuuma rasva, aurude ja kõrge temperatuuriga. Seetõttu on IP54 kaitsega niiskuskindlad valgustid minimaalne nõue. Valgustuse mugavaks kasutamiseks soovitame valgusteid, mida saab grupiviisiliselt lülitada ja dimmerdada ning mille värviedastus on Ra ≥ 90, et toiduvalmistamine oleks täiuslik.
Restorani välisvalgustus peegeldab interjööri identiteeti. Lihtsaid hoonefassaade saab visuaalselt täiustada disainile suunatud toitlustusvalgustusega. Soovitame ka roostevabast terasest valmistatud valgustid, mis peavad vastu äärmuslikele ilmastikutingimustele ning on korrosioonikindlad ja kergesti puhastatavad.
Eriti baarides ja kohvikutes toimub esimene kontakt külalistega baarileti ja leti juures. LED-ribavalgustus on näide valgustusest, mis paelub kohe alguses. Kas tööpinna alumisel küljel, töölaua alumises osas asuvas süvendis või läbipaistvate materjalide, näiteks opaalklaasi või akrüülklaasi taga.
Külaliste tualettruumid on olulised toitlustusettevõtetes, kus pakutakse alkohoolseid jooke, mis on suuremad kui 50 m² ja/või kus on rohkem kui 50 istekohta. Funktsionaalne valgustus restorani tualettruumis tagab ka selle, et külalised on selles piirkonnas täiesti rahul.
Meie soovitused
Seadusandlikud nõuded
Nagu iga avaliku või kaubandusliku koha puhul, kehtivad ka toitlustusettevõtete valgustuse suhtes selgelt määratletud eeskirjad, et tagada külaliste ja töötajate turvaline viibimine. Muuhulgas on oluline töökoha määrus A 3.4 ja -> DIN EN 12464-1.
Neid soovitatakse kasutada restorani valgustamiseks:
- 100 luksi: koridorid
- 200 luksi: sissepääs, söögituba, tualettruumid
- 300 lux: kassasaal ja buffet
Pubides ja baarides on alla 100 luksi jääv valgustatus osa kontseptsioonist. See teeb selgeks, et õiget valgustust toitlustusettevõttes ei saa arvutada valemite abil, vaid see kujundatakse üldise valgustuskontseptsioonina, mis peegeldab restorani identiteeti.\ Üldine reegel: mida kõrgemad ruumid, seda kõrgemad on valgustite paigaldus ning seda võimsamad ja arvukamad on valgusallikad.
Hea valgustuse tehnilised aspektid
Ideaalis peaks restorani lampide CRI olema > 90, et toit näeks välja maitsev. Hubane värvitemperatuur 1 200 - 2 700 kelvini rõhutab toitlustussektori mõnusat atmosfääri. Väga dünaamiline valguskujutis, mis juhib pilku, on eriti atraktiivne ja silmale meeldiv. Üheks näiteks on silmatorkavalt valgustatud baaritagasein ning diskreetne istumis- ja lounge-ala.